1. Type, størrelse og skjerm
Det er to hovedtyper: Mac og Windows PC. Mac regnes som det ypperste, men en Windows PC er mest kurant. Disse anbefalingene gjelder Windows PC.
En datamaskin trenger ikke være stor. Hvis du ikke har noen spesielle behov vil du få mest glede av en bærbar PC, også kalt laptop eller portable PC. Skal maskinen stå mest i ro, bør du konsentrere deg om de største. Mindre maskiner er lettvinne, men koster ofte mer, og har små tastaturer og tilsvarende skjermer. Bruk litt tid på å velge en maskin med en skjerm som passer for dine øyne, og ellers ser tiltalende ut. Ikke ta hensyn til forkortelser og andre uforståelige spesifikasjoner.
Den viktigste fordelen med en stasjonær PC er at du kan åpne den og bytte komponenter. Du har også større valgfrihet når det gjelder lagringsplass og valg mellom ulike skjermer.
2. Prosessor (CPU) og minne (memory)
Hvis du skal bruke maskinen til å redigere video, kan du ikke få rask nok prosessor og stort nok minne. For å surfe på internett og skrive enkle brev er alle maskiner gode nok, men minnet bør minimum være 4 GB (4000 MB). Hvis du regner med å bruke maskinen på batteri av og til bør du be om en prosessor som bruker lite strøm.
3. Harddisk og DVD-spiller
En harddisk på 1 TB er nok for de fleste, men skal du redigere video trenger du minst det dobbelte. Omtrent alle maskiner har DVD-spiller og DVD-brenner som standard, og dette før du bruk for før eller siden uansett hva du skal drive med. DVD inkluderer ogsp CD.
4. Minnekortleser, SD-card etc
Maskinen må ha minst en minnekortleser. Sjekk at minnekortet i kameraet passer.
5. USB og IEEE 1394 (Firewire)
Du trenger minst en av hver. IEEE 1394 brukes hovedsakelig til videokamera, mens USB brukes til alt mulig. Få så mange innebygde USB-porter som mulig.
6. Trådløst nettverk (LAN) og Bluetooth (BT)
De fleste maskiner har mulighet for nettverkstilkobling, også trådløst. Selv om du ikke tror at du trenger trådløst nettverk i dag, vil du sikkert ønske deg det i morgen. Det samme gjelder Bluetooth og de fleste har dette på mobiltelefonen, og når to enheter har det kan de utveksle data på en enkel møte. Trådløst nettverk har forresten mange navn, se etter Wi-Fi, WLAN og 802.11 a/b/g/n.
7. Modem, PCMCIA og ExpressCard
Modem brukes til å koble maskinen til internett via en vanlig telefonlinje, og er standard.
Tidligere var også PCMCIA eller PC-kort vanlig, men hvis du ikke har gammelt utstyr som krever PCMCIA kan du trygt se bort fra denne porten. Velg heller en maskin med USB.
8. Webkamera og mikrofon
Når du skal prate med familie og venner er det fint å kunne slå på kameraet og vise dem hvor godt du holder deg. Webkamera er et must!
9. Tilleggsutstyr
Det er vanskelig å komme utenom en skriver. Velg en kombinasjonsløsning med skanner, også kalt alt-i-ett-skriver siden den normalt inkluderer kortleser (for kamera etc.), kanskje også faks. Sjekk utskriftskvaliteten hvis du vil skrive ut bildene dine, men for å skrive ut et og annet brev kan du bare ta den første du ser. Pass på å få med deg en skriverkabel, selv om du kjøper en trådløs skriver. Selv og en bærbar PC har både skjerm, tastatur og pekeverktøy, er et ekstra tastatur og en mus veldig kjekt å ha, om ikke annet for å kunne variere litt. Begge deler må kunne plugges inn via USB.
10. Programvare
Vi holder oss fortsatt til Windows-maskiner, og de kommer nå med Windows med ulike betegnelser. Dette er både maskinens grunnleggende operativsystem og et knippe nyttige programmer. Sørg for at siste oppgradering er installert. Windows leveres med det meste av den programvaren du trenger innebygd, men her i Thailand er alt på engelsk og/eller thailandsk. Hvis du er avhengig av at alt er på norsk, er det best å handle i Norge. Ellers går det greitt å bruke engelsk som hovedspråk, og få satt opp maskinen slik at den kan håndtere både norsk og thailandsk.
11. Norsk tastatur
En PC kjøpt i Thailand med engelsk Windows kan stilles inn slik at du kan bruke et norsk tastatur. Når du bestiller dette må du passe på at det har en USB-plugg. Du kan fint skrive norsk med et engelsk-thailandsk tastatur også.
12. Internett og e-post
Internett er et verdensomspennende nettverk av datamaskiner, som alle kan bruke. Det eneste som trengs er en avtale med en nettverksleverandør, gjerne kalt ISP (Internet Service Provider). Ta maskinen med til leverandøren du vil bruke å be dem hjelpe deg med å sette den opp.
For tiden har etter min mening Google den beste løsningen for elektronisk post (e-post). Det er bare å koble seg til gmail.com. En av de største fordelene med Gmail er at du slipper å bla gjennom søppelpost. Hotmail og Yahoo er brukbare alternativer.
Av Jan, tidligere sekretær i Scandinavian Expats Club Pattaya.